Vårt gröna arv

Visste ni att sagan om Hallandsåsens Utemiljö började med de här två personerna?

Tove och Helge Åhslund

Tove och Helge Åhslund

Här har vi Tove, född och uppvuxen i Danmark. Toves familj startade Asger M Jensens plantskola 1913. De kommande 38 åren växte företaget och blev en av Europas största plantskolor.

Bredvid Tove står Helge. Han är född och uppvuxen i Sverige och åkte över till Danmark för att jobba på Asger M Jensens plantskola. Kärlek uppstod mellan honom och Tove och 1956 flyttade de till Sverige och köpte hus i Hasslöv med tillhörande mark.

Drömmen om att starta en egen plantskola blev sann då makarna startade Hallandsåsens plantskola. De satsade främst på barrväxter och rosor som låg dem varmt om hjärtat. Tillsammans fick de två söner, Bernt och Jens Bo, som fortsatte i sina föräldrars fotspår. Makarna Åhslund drev sitt företag i drygt 25 år innan sönerna tog över och drev plantskolan vidare.

Aldrig skulle arbeta inom trädgårdsbranschen

Bernt Åhslund

Bernt Åhslund

När Bernt Åhslund var tio år gammal bestämde han sig för att han aldrig skulle arbeta inom trädgårdsbranschen. På den tiden gjordes allt för hand, det var tungt med allt grävande och på vintern tyckte han bara det var kallt och blött och såg ingen tjusning alls i plantskolans arbete. Så när det blev dags för Bernt att välja yrkesutbildning läste han till elektriker. Han gjorde lumpen, men efter tio månader som mest genomsyrat att skruva glödlampor och laga gamla spisar började han längta tillbaka till jobbet på plantskolan där han arbetat som ung och hjälpt sina föräldrar. När hans pappa plötsligt blev sjuk och kort därpå gick bort tog Bernt och hans bror över plantskolan och drev vidare den tillsammans med sin mamma Tove.

Ett beslut han inte ångrar, trots att han tänkte som tioåring att han aldrig ville jobba med växter. Det fria arbetet inom plantskolan landade trots allt i något mycket positivt. Han praktiserade både i Danmark och Tyskland på olika plantskolor, för att sedan utbilda sig inom trädgårdsbranschen på Alnarp. Under 1980–90 talen var Bernt engagerad i branschen genom ordförande för Sveplant (förening för plantskolor i Sverige). I slutet på 90-talet var Bernt med och startade och var ordförande i E-planta, som är en ekonomisk förening, där man väljer ut dom bästa växterna för Svenska förhållande. Ett resultat av e-planta är att man idag t ex förser många träd med ett mikrochip, som berättar trädets ursprung och var det är producerat. Idag drivs Plantskolan av Bernt och sonen Oscar som nu producerar omkring 25 000 träd, från 2-8 meter höga, som levereras till kommuner, entreprenörer och parker. Utöver det förädlas det 25 000 frukt-och ungträd på plantskolan. Varje år ympas ett speciellt träd, ett s k Familjeträd, som är ett träd med fyra olika sorters äpple. 3000 sådana träd blir det cirka varje år.

Träffade kärleken

Marianne Åhslund

Marianne Åhslund

Innan sommaren 1975 var växter och trädgård ingenting Marianne hade större erfarenheter utav. Men detta blev det snart ändring på när hon träffade kärleken Bernt. Han jobbade på plantskolan i Hasslöv och det var där Marianne tog sina första stapplande steg inom yrket. Marianne fick sommarjobb på plantskolan och första året fick hon lära sig att förädla rosor och fruktträd.

Startskottet inom växternas värld

Transportbil från Hallandsåsens Växtbutik

Transportbil från Hallandsåsens Växtbutik

Det här blev startskottet på ett långt yrkesliv inom växternas värld. Livet kom till att varvas mellan parets tre söner, utbildningar, jobb och trädgårdsutställningar. 1990 tog Marianne över Hallandsåsens Plantskolas försäljning av växter, till konsument, och startade en enskild firma, "Hallandsåsens växtbutik".

Hallandsåsens Plantskola fortsatte härmed att fokusera på odling av växter. Mariannes signum har alltid varit rosor. Och det stora intresset för just historiska rosor föddes tack vare en kund som var med i " Svenska rossällskapet". Några av Mariannes favoritrosor är Aspirin rose och Ghislaine de féligonde.

2008 gick Marianne och hennes son Oscar ihop och bildade det aktiebolag som finns idag, Hallandsåsens Växtbutik AB, där Marianne stod för försäljningen av växter över disk och Oscar för anläggning av utemiljöer

Historien upprepar sig

Oscar Åhslund fyra år

Oscar Åhslund fyra år

Här ser vi en fyra år gammal Oscar Åhslund, mitt i ett av rosfälten vid Hallandsåsens plantskola.

De gröna fingrarna har han med sig sedan födseln och intresset för växter och maskiner har alltid varit stort. Och siktet var inställt från tidig ålder att det var det här han skulle jobba med.

1995, när Oscar gick på högstadiet i Våxtorp träffade han sin kärlek Anna som han idag har tre söner med. Här upprepar historien sig, likt Oscars mamma Marianne, hade inte Anna heller någon vidare erfarenhet av trädgård och fick sitt första sommarjobb på plantskolan i Hasslöv.

Oscar och pappa Bernt

Oscar och pappa Bernt

Som 16-åring flyttade Oscar till Danmark där han gick trädgårdsutbildning på Beder Gartnerskole. Efter utbildningen, år 2000, startade Oscar som 20-åring sitt odlings- och anläggningsföretag. Kärleken Anna som också fastnat för det gröna, utbildade sig till Landskapsingenjör.

När Marianne och Oscar gick samman 2008 och bildade det aktiebolag som finns idag, har företaget vuxit med antalet uppdrag både inom anläggning, skötsel och leverans av växter.

Fyra generationer av trädgårdsmästare har satt sina spår hos oss. Känslan för det gröna sitter i hjärtat, hjärnan och händerna. Det är detta vi Inom familjen Åhslund brukar säga när vi talar om vårt gröna arv.

Hur allt startade

Asger M Jensen och Erna Jensen

Asger M Jensen och Erna Jensen

När vi började berätta om vår historia, så startade vi med den andra generationen. Med Tove och Helge som startade Plantskolan i Hasslöv 1956. I sista delen av vår historia vill vi berätta om den allra första generationen trädgårdsmästare. Nämligen Toves föräldrar, Asger Marius och Erna Jensen.

Asger Marius Jensen var en kreativ eldsjäl inom branschen. Han läste trädgårdsutbildning i Årslev i Danmark och trädgårdsarbete i Tyskland. 1911, när han bara var 21 år gammal hyrde han en bit mark i utkanten av byn Holmstrup, där han bodde. Här odlade han fram sina allra första plantor, rosor som han förädlade och 1913 kunde han börja sälja dem.

Asger M Jensen katalog från 1935

Asger M Jensen katalog från 1935

1919 köpte Asger Marius Jensen 20 tunnland mark i utkanten av byn, precis bredvid järnvägen. Det var här man byggde plantskolans nya byggnader. Under de kommande 38 åren växte företaget och blev en av Europas största plantskolor med sina 260 tunnland 100 medarbetare. Här hittade man träd, buskar, rosor, barrväxter, perenner och vattenväxter. Som ett exempel kan man i en gammal katalog från 1935 hitta inte mindre än 73 olika äpplesorter från plantskolan.

Den femte generationen?

1952 dog Asger M och hans fru Erna fortsatte att driva deras livsverk tillsammans med plantskolans förman Peter Hoyer. 20 år senare såldes plantskolan och nu är det jordbruksmark på all mark där det tidigare växte rosor, träd och buskar.

1953 när Asger M Jensen skulle fyllt 63 år reste medarbetare, vänner och kollegor från Danmark, Norge och Sverige en minnessten. År 2018 invigdes och döptes också en plats vid järnvägsstationen i Holmstrup till "Asger M Jensens Plads".

Detta var lite om den allra första generationen i berättelsen om vårt gröna arv. Så det är inte så konstigt att Tove tillsammans med Helge startade en egen plantskola. De älskade att plantera och odla och var redan på sin tid ute i trädgårdar runtom i Laholm med omnejd och planterade.

Släkten Jensen/Åhslund kärlek till gröna har gjort stort avtryck som kommer leva vidare länge genom allt som alla generationer tillsammans varit med och förädlat, odlat och planterat. Man kan ju inte låta bli att fundera på om någon av Oscar och Annas tre barn, den femte generationen, tar vid när det blir dags för dem att välja yrke i livet. För det gröna arvet, det har de i hjärtat, hjärnan och händerna...

Anläggning av utemiljö

Funderar du på anläggningsprojekt i trädgård, bostadsgård eller offentlig miljö? Kontakta oss!

Läs mer

Leverans av växter

Våra växter är nästan alltid odlade i Sverige. Mycket odlar vi själva, annars är det från vårt närområde.

Läs mer

Skötsel av utemiljö

En trädgård behöver sin trädgårdsmästare – några skötselfria trädgårdar eller gröna utemiljöer finns inte.

Läs mer

Växter, anläggning, skötsel – Snyggt och hållbart